Sivut

perjantaina, huhtikuuta 07, 2017

Uudelleenavajaiset ja kirjasuositukset

Tämä blogi on elänyt muutaman erilaisen vaiheen; aluksi se oli opiskelijan fiilisblogi, sitten kirjablogi, sitten seurakunta- ja kirkkoasioiden blogi. Parin vuoden tauon jälkeen herättelen sen taas henkiin (käännös)kirjallisuusblogina! Tervetuloa siis seuraamaan kirjoituksiani suomentamisesta, käännöskirjallisuudesta ja muista satunnaisista tätä aihetta läheltä liippaavista jutuista!

Olen pitänyt Turun Kirjakahvilassa afrikkalaisen kirjallisuuden lukupiiriä nyt jo 5 vuotta. Siinä ajassa on ehditty lukea ja kommentoida melko suuri osa suomeksi ilmestyneestä afrikkalaisesta kirjallisuudesta! Parempaa nimeä lukupiirille en edelleenkään ole keksinyt, vaikka joka ikinen kerta kokoontuessa kyseenalaistan itse koko nimen ja sen naurettavan yksinkertaistavan ja latistavan tavan esitellä sitä kirjallisuutta, jota piirissä luetaan. Itse tapaamiset ovat kuitenkin aina olleet ihania, virkistäviä ja avartavia: useimmiten tekee mieli lukea sama kirja heti uudelleen, koska eri lukijat ovat lukeneet sen niin eri tavoin!

Blogin uudelleenavajaisten kunniaksi tarjoilen teille omat tärppini afrikkalaiseen kirjallisuuteen! Jos haluat lisää diversiteettiä lukulistalle tai muuten vaan kurkata länsimaisen kirjallisuuskaanonin ulkopuolelle, suosittelen näitä erinomaisia kirjoja!

1. Chinua Achebe: Kaikki hajoaa (suom. Heikki Salojärvi, Basam Books 2014, alkup. Things Fall Apart 1958)
Tämä oli itselleni se käänteentekevä lukukokemus joskus reilut kymmenen vuotta sitten yliopistolla, kaikkien klassikkojen klassikko. Ensimmäinen laajalle levinnyt, kaunokirjallinen kuvaus kolonisaatiosta kolonisoitujen näkökulmasta. Seuraa Okonkwoa suuren murroksen keskellä.

2. Petina Gappah: Tanssimestari ja muita tarinoita Zimbabwesta (suom. Seppo Loponen, Tammi 2009, alkup. An Elegy for Easterly 2009)
Parasta poliittista kirjallisuutta, joka osoittaa myös, että todellisuus on usein huimempaa kuin villeinkään mielikuvituksen tuote. Hienoa huumoria ja tiukkaa asiaa.

3. José Eduardo Agualusa: Menneisyyksien myyjä (suom. Pirkka Valkama, Kampus Kustannus 2015, alkup. O vendedor dos passados 2006)
Sisällissodan jälkeisen Angolan nouseva keskiluokka tarvitsee loistokkaan menneisyyden, näitä heille myy Félix Ventura. Kertojanäänenä toimii seinällä kaikkea tarkkaileva lisko. Kaunis, kaunis suomennos, tarina jota olisin halunnut lukea vielä satoja sivuja.

4. Chimamanda Ngozi Adichie: Puolikas keltaista aurinkoa (suom. Sari Karhulahti, Otava 2009, alkup. Half of a Yellow Sun 2006)
Onko vielä joku joka ei ole tätä lukenut? Kertoo Biafran sodasta, sen jalkoihin jäävistä ihmisistä ja rakkaudesta toisiin ihmisiin ja kotiin. Lukukokemus ei ole raskas, vaikka aihepiiri niin voisi saada luulemaan.

5. Aminata Sow Fall: Kerjäläisten lakko (suom. Satu Milonoff, Like 1990, alkup. La grève des Báttu 1979)
Loistavaa länsiafrikkalaista satiiria, jossa rinnakkain elävät nouseva turismielinkeino, kerjäläiset, islamilainen kulttuuri ja valta-asetelmat.

Lukuiloa!


Ei kommentteja: