tiistaina, tammikuuta 26, 2021

Kevään 2021 kirjatärpit

 Miltä näyttää kirjakevät 2021? No, todella hyvältä! Kokosin tähän listan kirjoista, joiden ilmestymistä ja lukemista odottelen jo malttamattomana.

Kotimainen kirjallisuus

Must-luettavaa turkulaisille sekä tietenkin historiallisista romaaneista kiinnostuneille kaikkialla muuallakin. Turun seurapiirejä, ihmissuhdedraamaa ja sääty-yhteiskunnan murrosta teollistuvan kaupungin kaduilla ja salongeissa - todella lupaavalta kuulostava yhdistelmä. Varasin tämän jo itselleni kirjastosta, mutta olen varausjonossa numero 98 (!). Kirja on herättänyt selvästi monen muunkin kiinnostuksen. Ilmestyy helmikuussa.
 
"Tiukkatahtinen esikoistrilleri", luvataan Otavan verkkosivuilla. No sehän sopii. Ehdin tarttua jännityskirjoihin todella harvoin, ja olen kaavaillut tästä rastia Helmet-haasteen kohtaan "jännityskirja". Odotan myös mielenkiinnolla, minkälaisia tulevaisuuden Suomen uhkakuvia kirjan sivuille piirtyy. Kirja onkin jo ehtinyt ilmestyä tammikuun alkupäivinä ja on lukujononi kärkisijoilla.

Hauska jatkumo - Minna Lindgrenin edellinen romaani sijoittui koulumaailmaan, ja tässä seuraavassa kirjassa päähenkilö on jättänyt opettajan työn ja kouluttautunut eläinlääkäriksi. Armon Anneli on kuulemma kirja eläimistä, ihmisistä ja kuolemasta, ja mikäli Lindgrenin aiempien töiden perusteella on jotain lupa odottaa, niin oivaltavia näkökulmia ja myönteistä naurua, jonka kautta käsitellään painavia asioita. Ilmestyy huhtikuussa.
 
Hyvä kysymys. Nykytaidemusiikki on minustakin usein "muusikkomusaa", siis jotain atonaalista, vaikeatajuista ja hämmentävää. Valaisevalle vastaukselle on siis kysyntää, ja säveltäjä/musiikkitoimittaja on varmasti hyvä henkilö vastaamaan. Ilmestyy maaliskuussa.
 
Hiljan lukemani esikoisromaanin jälkeen luen mieluusti lisää Turusen teoksia. Järjettömiä asioita on kustantajan sivuilla "omaääninen rakkausromaani". Ilmestyy maaliskuussa.
 
Anu Lahtinen: Ebba, kuningattaren sisar
Ensimmäinen 1500-luvun naisesta kirjoitettu suomalainen elämäkerta. Ebba Stenbock on unohtunut jonnekin historian hämäriin, mutta puolisonsa tiedetään edelleen hyvin: hän oli nuijasodan kapinat kukistanut Klaus Fleming. Ebba onkin se etualan paheksuntaa henkivä rouva Albert Edelfeltin maalauksessa Kaarle-herttua herjaa Klaus Flemingin ruumista. Maalaus on esillä Turun linnan päälinnan suuressa aulassa ja sieltä sen näkee miltei heti linnaan astuttuaan, siksi se on minullakin hyvin muistissa. Ebban kautta päästään tarkastelemaan 1500-luvun kuohuntaa. Ilmestyy huhtikuussa. 

Vielä yksi historiallinen romaani lisää, koettakaa jaksaa. Näyttämönä on Pierre Louis Moreau de Maupertuis'n johdolla tehty Ranskan tiedeakatemian mittausretki Tornionjokilaaksoon vuonna 1736.On ehtinyt jo ilmestyä tammikuussa, pitää myös aika korkeaa sijaa lukulistallani. 
 
Suomennettu kirjallisuus
 
Sei Shonagon: Tyynynaluskirja (枕草子, suom. Miika Pölkki)
Japanilaisen kirjallisuuden klassikko, yli tuhat vuotta sitten kirjoitettu kokoelma Sei Shonagon -nimisen hovinaisen ajatuksia ja kokemuksia. Nimi "tyynynaluskirja" tulee kuuleman mukaan siitä, että tällaista henkilökohtaista muistikirjaa säilytettiin tyynyn alla. Todella omalaatuinen kirjanen! Ilmestynee maaliskuussa.

Smirnoffin Jana Kippo -trilogian ensimmäinen osa. Näitä kirjoja on ruotsinkielisinä ostettu ahkerasti Akateemisesta kirjakaupasta, jossa olen käynyt välillä töissä. Pitäähän siitä siis ottaa selvää. Tapahtumat sijoittuvat Västerbottenin ja Norrbottenin alueille, ja kirja on kuulemma hurja ja hauska. Ilmestyy helmikuussa. 

Ulitskaja on taiturimainen kertoja, joka osaa loihtia muutamilla lauseilla esiin kokonaisia maailmoja. Kertomuksissa on usein jotain perivenäläiseltä tuntuvaa traagisuutta, mutta silti ihmeellistä valoa. Luen haltioituneena kaiken, mitä Ulitskajalta suomennetaan. Ilmestyy helmikuussa.
 
Liv Strömquist: Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan (Den rödaste rosen slår ut, suom. Helena Kulmala)
Uusi Strömquistin suomennos on pakko saada heti käsiin! Strömquistin komiikka perustuu yhteiskunnan raivostuttaviin, ääneenlausumattomiin hullunkurisuuksiin. Punk-henkisen konstailematon, upea piirrosjälki. Ilmestyy Sammakolta helmikuussa.

Transsukupuolisuutta käsittelevä omaelämänkerrallinen romaani Unkarista. Tuntuu, että tällaisilla kirjoilla ollaan yhden kaunokirjallisuuden ydintehtävän äärellä: laajentamassa kuvaa siitä, miten toiset tajunnat ja toiset kehot elävät tässä maailmassa. Ilmestyy helmikuussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti