torstaina, elokuuta 08, 2024

Meidän jälkeemme vedenpaisumus

Lukumielihalut osaavat välillä yllättää – kuvittelin haluavani lukea kesällä jotain varsin kevyttä, mutta päädyin viettämään suuren osan heinäkuutani melko painavan ja merkittävän tuntuisen kirjan kanssa. Se kirja oli yhdysvaltalaisen Stephen Markleyn teos The Deluge eli vedenpaisumus, joka kertoo vuosien 2013–2040 muuttuvasta ja kriisiytyvästä ympäristöstä ja yhteiskunnasta (lähinnä Yhdysvalloista, vaikka poliittinen sekoilu yltyy kaikkialla.) Genre siis ehkä ilmastodystopia tai -horrori? Ilmastonmuutos sopii kyllä dystopian aiheeksi kylmäävän hyvin, ja tämän kirjan vaikuttavuus tuli siitä, miten se seuraa vuosien mittaan tapahtuvaa muutosta ja koko ajan syvenevää kriisiä, eikä vain hyppää johonkin dystooppiseen tulevaisuuden tilanteeseen (ei sen puoleen että sellaista ratkaisua olisi mikään tarve moittia, ja esimerkiksi Emmi Itärannan Teemestarin kirja on loistava).



 

Mutta siis huhhuh. Enpä tahtoisi elää tämän kirjan kuvaamia aikoja – mutta kuvaukset sopivat kyllä yhteen nykyisten ikävien ilmastoskenaarioiden ennusteiden kanssa, eli ns. jännäksi menee. Kirjassa on valtava määrä näkökulmahenkilöitä. Näistä ensimmäisenä lukija tapaa Anthony Pietrusin, joka tutkii syvänmeren metaaniklatraatteja, ja hänen elämänpolkunsa ja -työnsä risteää jollakin tavalla muiden kirjan hahmojen kanssa.

Kirjan nimen vuoksi on pakko uhrata ainakin pari ajatusta erilaisille vedenpaisumusmyyteille – itse tiedän oikeastaan vain Raamatun kertomuksen Nooan arkista, mutta ilmeisesti niitä on satoja ympäri maailmaa. Myyteissä vedenpaisumusta on usein edeltänyt ihmisten yhteiskunnan suistuminen sotiin ja väkivaltaan.

Kirja on valtavan todentuntuista, mutta myös jännärimäistä kuvausta poliittisen päätöksenteon sotkuisista prosesseista, kansalaisvaikuttamisesta ja nk. perityn tilanteen dilemmasta, kun menneisyydessä tehdyt valinnat ja omaksutut toimintatavat vangitsee ihmisiä ja yhteiskuntia, vaikka nykyään tiedettäisiin jo paremmin. Ja miten sivilisaatio kestää ruokaturvan romahtamisen ja kiihtyvän eriarvoisuuden? Miksi joku havahtuu ilmastokriisiin vasta kun merenpinnan nousu uhkaa omia Floridan-kiinteistöjä?

Sisältää  myös koskettavia kuvauksia ihan tavallisesta ihmisen elämästä, ihmissuhteista ja arjesta maailmassa, jonka pelisäännöt on muuttuneet. Järisyttävää luettavaa.


Kirjan tiedot:

Stephen Markley: The Deluge. Simon & Schuster 2023. 880 sivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti