torstaina, lokakuuta 28, 2021

Bryan Washington: Mitä meistä jää

Nyt Mike sanoo, että haluaa löytää isänsä. Äijä on sairastunut. Mike haluaa nähdä isän ennen tämän kuolemaa. Istun sohvalla lataamassa puhelinta ja kuuntelen puolella korvalla.

Et ole nähnyt äitiäsi moneen vuoteen, sanon. Hän tulee tänne sun takia. Me ei olla ikinä edes tavattu.

Sanon: Ethän edes tykkää isästäsi.

En niin, Mike sanoo. Mutta ostin jo lentolipun.

 

Piti oikeastaan lukemani tässä lokakuun dark academia -hämärissä barokkiklassikko Kaikki elämäni aamut ja katsoa vielä elokuvasovituskin, mutta jätin sen sittenkin odottamaan marraskuuta ja tartuin sen sijaan Bryan Washingtonin uunituoreeseen esikoisromaaniin Mitä meistä jää (suom. Aleksi Milonoff). Kirja on Teksasin Houstonissa asuvan Washingtonin esikoisromaani, ja sen tapahtumat sijoittuvat niinikään Houstoniin ja sen ohella myös Japanin Osakaan. Lukija pääsee seuraamaan Bensonin ja Miken säröilevää parisuhdetta ja ylipäätään vaikeita säröjä ihmisten välillä. Heti kirjan alkuun syntyy eriskummallinen asetelma, kun Mike matkustaa Japaniin tapaamaan syöpään sairastunutta isäänsä viimeistä kertaa, ja samanaikaisesti Miken isästä aikaa sitten eronnut äiti Mitsuko saapuu Japanista Houstoniin Bensonin vaivoiksi. Erikoinen parivaljakko välillä väistelee toisiaan, välillä kokkaa yhdessä ja mukautuu toistensa seuraan niin, että syntyy epätavallinen, mutta omalla tavallaan lämmin yhteys. Miken vierailu pitkittyy ja lopulta hän palaa Houstoniin isän tuhkat mukanaan.

Kirjan tunnelma on huumorista huolimatta kauttaaltaan aika haikea ja lukijana oli välillä raastavaa seurata miesten lipumista koko ajan pois toistensa luota. Paljon kirjasta etenee (repliikkiviivattoman ja lainausmerkittömän) dialogin varassa, ja se dialogi on monasti yhtä päämäärättömän tuntuista tempoilua kuin itse parisuhdekin. Hyvin todentuntuista, siis. Kirja kerrotaan ikäänkuin kolmessa osassa: ensin Benin, sitten Miken ja lopussa taas Benin näkökulmasta, joskin molempien kertomuksissa on erilaisia takaumia ja siirtymiä.

Helmet-haastekohtien rajat joutuvat nyt hieman venymään, mutta Mitä meistä jää menee kohtaan 18. Kirja kertoo sateenkaariperheestä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti