lauantaina, maaliskuuta 12, 2022

Michael Goodwin & Dan Burr: Economix – kuinka talous toimii (ja ei toimi)

Pari viikkoa sitten minulla oli joitakin kirjoja kesken tai juuri luettuina, mutta ne jäivät sotauutisten vyöryessä samantien sivuun ja vaihtuivat lennosta uutisten seuraamiseen ja Anna Politkovskajan ja Svetlana Aleksijevitsin lukemiseen. Muistiinpanojen kirjaaminen jäi siis myöhemmäksi ja on nyt pari viikkoa vanhojen muistikuvien varassa! Olin saanut juuri luettua esimerkiksi tämän Economix -albumin, paksun ja yleistajuisen sarjakuvan taloudesta. Yhdistelmä saattaa kuulostaa yllättävältä, mutta toteutus on tosi toimiva: käsikirjoittaja Michael Goodwin on saanut tiivistettyä ja kiteytettyä albumin sivuille paljon olennaisia käänteitä maailman talous(ajattelun)historiasta. Olen viime aikoina muutenkin ottanut tavoitteekseni perehtyä mahdollisimman laajasti monenlaisiin itselleni tuntemattomiin talouden ilmiöihin mm. käymällä kansantalouden tilinpidon kurssia avoimessa yliopistossa, joten ison osan sisällöstä olin juuri lukenut jostakin muualta. Silti tai ehkä juuri siksi tämä oli hirmu hyödyllistä ja valaisevaa luettavaa. Kaikki tiiviissä ja simppelissä paketissa, kärjistyksiä kaihtamatta!

Tarina lähtee liikkeelle 1600-luvulta eli oikeastaan taloustieteen ihan syntyvuosien alkuhämäristä, esittelee merkantilismin idean, etenee siitä Adam Smithin näkemyksiin ja hyvin vauhdikkaasti 1900-luvulle ja moderniin finanssimaailmaan. Lukijalle selviää markkinoiden, kysynnän ja tarjonnan, velan, inflaation ja korkojen kaltaisia perusasioita sekä laajempia talouselämän kehityskaaria aina Fordin liukuhihnoista ja neuvostomallisesta komentotaloudesta keskuspankkeihin ja viimevuotisiin finanssikriiseihin. Käsikirjoittaja itse ilmestyy myös paikka paikoin kommentoimaan kertojanäänenä tapahtumia.

Pääpaino on Yhdysvaltojen taloudessa ja taloushistoriassa, mikä on ihan ymmärrettävää: tekijät ovat Yhdysvalloista ja Yhdysvaltojen pörssi on tällä hetkellä siinä 60 prosenttia globaalista osakemarkkinasta ja se on muutenkin suurin yksittäinen kansantalous. Taloushistorian käännekohdat ja vaiheet vain ovat kovin erilaisia kuin muualla. Olisikin todella kiinnostavaa lukea vastaava sarjakuva myös suomalaisesta perspektiivistä! Tervanpoltosta ja katovuosista Anders Chydeniukseen, myssyihin ja hattuihin, omaan valuuttaan, sodanjälkeiseen kasvuun, 90-luvun lamaan ja euroaikaan. Lukisin.

Nappasin kuvan yhdestä aika sattumanvaraisesta sivusta, koska se näyttää hyvin minkälainen sarjakuvan ja tietokirjan välimuoto Economix on: paljon tekstiä, paljon asiaa, kuvamateriaali ensisijaisesti havainnollistaa ja palvelee tekstiä.


 

Kirjan tiedot:

Michael Goodwin (käsikirjoitus) & Dan Burr (kuvitus): Economix – kuinka talous toimii (ja ei toimi). Suom.  Päivi Antila. Kampus Kustannus, 2017 [2014]. 304 sivua.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti