perjantaina, kesäkuuta 04, 2021

Tytöstä akaksi

Usein tuntuu, että on vaikea luonnehtia jotakin kirjaa tai kirjoittajaa hauskaksi, koska käsitykset hyvästä huumorista, sen aiheista ja tyylistä ovat niin erilaisia. Senkin uhalla sanon: Caitlin Moran on poskettoman hauska kirjoittaja! Teksti on yhdistelmä hulvatonta itseironiaa, yhteiskunnan pähkähulluja konventioita ja suorasuisia mielipiteitä, mutta myös oman itsen ja lajitovereiden lämmintä ymmärtämistä ja empatiaa. Muistan lukeneeni romaanin Näin minusta tuli tyttö (suom. Sari Luhtanen) kun se jokunen vuosi sitten ilmestyi ja selailin kirjaa muistin virkistykseksi uudelleen, tosin nyt englanniksi, lukiessani nyt Moranin viime syksyllä julkaistua uusinta kirjaa, More than a Woman.


Näin minusta tuli tyttö / How to Build a Girl oli raikas, räävitön ja villin mielikuvituksellinen kertomus tytöstä, joka kokeilee ja kokee kaikenlaista mahdollista ja etsii omaa tietään ja itseään välillä hyvin miehisessä maailmassa. More than a Woman puolestaan on raikas, räävitön, humoristinen ja lempeä esseekirja keski-ikäisen naisen elämästä. Jotain vanhaa ja jotain uutta, siis. Moran kirjoittaa esseitään kuin jutustelisi hyvän ystävän kanssa, eikä tosiaan säästele nolojakaan anekdootteja tai kirosanoja kun niille on tarvetta! Tyyli on tuttu niille, jotka ovat lukeneet Moranin aiempia kirjoja.

Tämän keski-ikäisen naisen manifestin aluksi käydään tervehtimässä 34-vuotiasta Caitlin Morania, joka on juuri saanut kirjoitettua edellisen manifestinsa, How to Be a Woman / Naisena olemisen taito.  Kahden Caitlinin kohtaaminen on hämmentävä hetki - nuorempi luulee vanhempaa ensin omaksi isoäidikseen (heh), kunnes huomaa tavanneensa oman itsensä tulevaisuudesta ja koittaa suhtautua asiaan sitten lunkisti. Nuorempi Caitlin on kuvitellut, että koska hän on selvinnyt ensin omista teinivuosistaan ja parikymppisen naisen elämästä sekä pikkuvauvojen hoidosta, hän tietää nyt naisena olemisesta kaiken olennaisen ja pääsee hetkenä minä hyvänsä astumaan elämän parhaaseen aikaan - lapset varttuvat ja itsenäistyvät, ja saa itse elää tyytyväisenä ja itsevarmana omannäköistään elämää. Vanhempi Caitlin kuitenkin tietää että se luulo ei olekaan tiedon väärti! It gets so much fucking worse. Aah, mitä ihanaa vastapainoa kaikille hymisteleville ja ärsyttävän hilpeille tsemppiteksteille Moran onkaan!

Kirja on jaettu tunteihin naisen päivän etenemisen mukaan: 7am, The Hour of "The List"; 2pm, The Hour of Working Parenting; 7pm, The Hour of Ageing ja niin edelleen. Pari hassua aamuyön tuntia on jäänyt ilman omaa esseetään. Teemojen alla Moran kertoo mielipiteitään ja kokemuksiaan ihanan aidolla ja oivalluksia herättävällä tavalla, ja hänen feminisminsä on hyvin käytännönläheistä; itse hän luonnehtiikin feminismiä hajautetuksi ja hajanaiseksi kulttuuriseksi liikkeeksi, jonka tarkoituksena on vain tehdä maailmasta piirun verran parempi paikka kaikille ihmisille. Esimerkkinä käytännön feminismistä toimikoon havainto sukupuolijärjestelmästä ja perheen ja työnteon yhdistämisestä:

"If she wants children and a job, a woman's life is only as good as the man or woman she marries. That's the biggest unspoken truth I know. All too often, women marry their glass ceilings."

Tästä tietenkin jalostuu Moranin elämänohje kaikille naisille: Do not marry a cunt. Kelpo ohje! Sopii myös kaikille sukupuolille

Moran kertoo tällä värikkäällä, jutustelevalla ja suorapuheisella tyylillään sekä kaikesta siitä, mikä vanhenemisessa on ihanaa, että siitä, mikä vanhenemisessa on aivan hanurista. Harva näistä asioista liittyy vain naiseen itseensä (poikkeuksena ehkä se tragedia, että nelikymppisenä kroppa ei enää oikein kestä samoja määriä viininjuontia ja tupakanpolttoa kuin nuorempana), vaan Moran osaa kytkeä henkilökohtaisen ja yleisen samalla tavalla sujuvasti yhteen kuin osaa yhdistää vakavat ja merkitykselliset aihepiirit ja riemullisen, lennokkaan tyylin. 

Kerronta vakavoituu etenkin siinä vaiheessa, kun Moran kertoo (tyttärensä luvalla tietenkin) tyttären syömishäiriöstä ja itsetuhoisuudesta. (Onneksi kirjassa päästään käsittelemään myös parantumisvaihetta.) Voin vain kuvitella, miten raastava kokemus on paitsi tyttärelle itselleen, myös äidille, joka ei enää voi ratkaista kaikkia ongelmia sillä tavalla kuin pikkulasten ongelmia ratkaistaan. Moran osoittautuu humoristin lisäksi myös hyvin myötätuntoiseksi ja läsnäolevaksi vanhemmaksi, jolla on herkät tuntosarvet.

Tekisi mieleni suositella More Than a Womania kaikille naisille, ja etenkin kaikille kaltaisilleni hyvää vauhtia keski-ikäistyville naisille, jotka tahtovat saada tulevista vanhana akkana elettävistä vuosista kaiken mahdollisen ilon irti. Lukekaa Caitlin Morania! Ette tule katumaan.

Helmet-haasteessa oli Moranille oiva kohta 15. Kirjassa on jotain samaa kuin omassa elämässäsi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti